Namky po kucharky

24. ledna 2007 v 20:34 | Ružka S.

Kuře na paprice


Porcí : 4
Doba přípravy : 80 min
Použité suroviny: 4 porce kuře (celé kuře) | 1 ks cibule | 6 ks bobkový list | 10 kuliček celý pepř | sůl, čerstvě mletý pepř | na omáčku: | 500 g čerstvá paprika | 100 g cibule (šalotka) | 20 g česnek | 100 ml bílé víno (suché) | 500 ml olivový olej | 4 lžičky olivový olej | 4 lžičky sladká paprika |Kuřata omyjte, vykostěte, ponechejte pouze dolní stehenní kosti. Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte kuřecí kosti, pepř, bobkový list, jednu celou oloupanou cibuli a vše lehce osolte. Přiveďte do varu. Do hrnce přidejte vykostěná kuřata a nechte krátce přejít varem. Kuřata se zatáhnou, získají prvotní chuť a zárověň získáte silný vývar pro přípravu omáčky. Maso vyndejte, lehce osolte a opepřete čerstvě pletým pepřem.

V kastrolu rozehřejte olivový olej, na kterém orestujete do skleněna oloupanou na kostičky nakráněou cibuli, přidejte na kostky nakrájenou červenou papriku a oloupaný česnek nakrájený na plátky. Čerstvá paprika dodá omáčce lehkost a svěžest. Vše poduste ve vlastní šťávě do měkka, zaprašte mletou sladkou paprikou a zalijte bílým vínem. Víno nechte vyvařit a poté přilijte kuřecí vývar. Přiveďte k varu a přísady nechte úplně rozvařit. Pak je rozmixujte kuchyňským mixérem, případně propasírujte přes cedník. Do hrnce vložte obdělané maso a omáčku dále vařte, dokud nezhoustne na potřebnou konzistenci. Není třeba omáčku již více zahušťovat, podle chuti ji můžeme ještě dosolit a opepřit.

Takto připravená omáčka i maso jsou lehkým pokrmem vhodným i pro teplé letní měsíce. Nemusíte jídlo podávat pouze s kynutým kendlíkem, ale vhodnou a zajímavou přílohou mohou být i bramborové halušky s nakrájenou čerstvou jarní cibulkou a opečenými kolečky světlé cibule.

Náš tip: Před podáváním můžete omáčku zjemnit zakysanou smetanou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama